9 Aralık 2017

TALKEETNA: KÜÇÜCÜK BİR ALASKA KASABASI


Talkeetna, sadece 876 kişinin yaşadığı küçücük ama çok sevimli, yazın turizm sezonunda nüfusu patlayan bir Alaska kasabası. Alaska'nın kuzeyine doğru ilerleyen turist kafileleri için bir durak teşkil eden bu küçücük kasaba, Athabascan yerlilerinin yaşadığı bölgede 1916'da kurulmuş. O günden bu yana da açıkçası fazla değişmemiş.


Tek bir ana cadde üzerinde sağlı sollu, bugün çoğu dükkan ya da restoran olan, rengarenk çiçeklerle bezenmiş otantik küçük evleri ile turistleri mıknatıs gibi çeken bu küçücük kasabanın kendisinde yapacak çok şey yok aslında. Yerlilerin kullandığı Den'aina dilinde, "nehir kıyısında bolca yemek bulunan yer" anlamına gelen "Talkeetna" üç nehrin birleştiği bir yerde kurulu. Bu konumu sayesinde, yürüyüş turlarından, somon avına, küçük uçaklarla keşif yolculuklarından raftinge birçok aktivite için merkez haline gelmiş. Ayrıca, küçük olmakla birlikte, merkezi tren istasyonu sayesinde de, ünlü Denali Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi'ne trenle gitmek isteyenler için önemli bir kavşak görevi görüyor bu küçük kasaba.

Kasabanın içinde dolaşmak, tüm dükkanlara tek tek girseniz, restoranlarından birinde kahve içseniz bile, taş çatlasa 2 saat sürmüyor bile. Ama etrafta yapılacak şeyler çok. Biz kasabadan sadece 24 kilometre uzaklıktaki Vern Halter yarış köpekleri merkezini ziyaret etmeyi tercih ettik.



Iditarod Alaska'da her yıl Mart ayının ilk haftasında düzenlenen, 1700 kilometrelik kar ve buzla kaplı bir mesafenin köpeklerin çektiği kızaklarla katedildiği, bu yörenin adeta "Formula 1" yarışları sayılabilecek bir etkinlik. Kızak sürücüleri, köpekleri öyle böyle ünlü değil Alaska'da. İşte Vern Halter de, bu yarışlarda sayısız birincilikleri olan bir kişi ve yaz mevsiminde, turistleri ve Iditarod yarışlarına katılmak için eğitim alanları ağırlayan bir merkez kurmuş. Açıkçası yazın böyle bir yeri gezmenin pek bir anlamı yok. Biz hata yaptık maalesef burayı seçerek: etraf sivrisinek kaynıyordu, köpekler tekerlekli araçları çekerek giderken gezmenin hiç tadı yoktu ama yine de ortam güzel çiçekleriyle hoştu en azından. 


Talkeetna'da konaklamanın en güzel yanı kaldığımız oteldi. Bölge yerlileri tarafından işletilen Talkeetna Alaskan Lodge, gerçekten büyüleyici bir mekandı: Alaska Sıradağları'na nazır, geniş yürüyüş parkurlarında saatler geçirebileceğiniz, yazın geç batan, hatta neredeyse batmayan güneşine karşı akşamın geç saatlerine kadar terasında oturup dinlenebileceğiniz bu otele bayıldık. Çok odalı olmasına rağmen büyüklüğü sayesinde kalabalığı hiç farketmediğiniz bu mekanda maalesef 1 gece geçirebildik programımız gereği ama 3-4 gün kalsak bile sıkılmazdık.

               
          


Ve tabii Talkeetna'nın en güzel yanlarından biri de, istasyonundan yola çıktığınız tren seyahati. Aslında Anchorage'dan itibaren Fairbanks'e kadar olan bölgeyi baştan sona trenle geçebilirsiniz ama biz ulaşım kadar gezme-görme deneyimi de istediğimizden üzeri camla kaplı ve bu sayede etrafı rahatlıkla izleyebileceğiniz turistik bir tren yolculuğunu tercih ettik. Ve neredeyse, tüm Alaska seyahati boyunca en güzel manzaraları da bu seyahatte görebildik. Uçsuz bucaksız ormanlar, dereler, ulu ulu dağlar, göller, aralarda geyikler, sığınlar, gerçekten büyüleyici bir deneyim oldu. Fotoğraf çekmek isteyenler için açık olan bölgesi, öğle yemeği için gayet şık ve rahat yemek kompartımanı ile, turistler için herşeyin düşünüldüğü bu tren gezisi, kanaatimce bir Alaska seyahatinin olmazsa olmazı....


İşte toplamda 12 gün süren Alaska seyahatimizin 2 günü de böyle geçti. Çıkardığımız dersler: 1) Talkeetna küçücük bir yer deyip geçilmeyecek ve mutlaka görülecek 2) Talkeetna Alaskan Lodge'da en az bir gece mutlaka kalınacak 3) Yaz mevsiminde gidildiyse, Iditarod yarışlarıyla alakalı merkezlerden uzak durulacak 4) Mutlaka ve mutlaka Alaska'nın bir bölümü trenle gezilecek....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder