14 Ocak 2018

EDINBURGH: RENKLİ GOTİK ŞEHİR


2017 yazında gerçekleştirdiğimiz İskoçya seyahati, daha ziyade "Highlands" olarak bilinen İskoç kırsalı odaklı olacağı için, planlama yaparken Edinburgh'a, şehrin gayet küçük olduğu bilgisi doğrultusunda, sadece 2.5 gün ayırmış ve burayı Highlands öncesi ve sonrası "base camp" gibi ele almayı tercih etmiştik. Meğer, bu gotik şehir, küçük olmasına küçük ama o kadar renkli, o kadar zenginmiş ki... 2.5 günde maalesef planladıklarımızın hepsini yapamadık ama yapabildiklerimiz de bizde çok keyifli anlar ve anılar bıraktı. İşte 2.5 gün için Edinburgh rehberi:

Nereler gezilir, görülür?

Edinburgh yürüyerek gezilebilecek ve esasen de ancak yürüyerek keşfedilebilecek bir şehir. Old Town-New Town yani eski şehir-yeni şehir diye ikiye ayrılarak tanımlanıyor ama iki bölüm de neredeyse birbirinin içine geçmiş durumda, aralarında sadece bir köprü var birbirini ayıran.

Old Town ve Royal Mile yürüyüş yapılacak en temel yerler. Tabii ki buralar çok turistik, hele de Haziran-Ağustos arası yani turizm döneminde gittiyseniz, yer gök turist, etraftaki tüm dükkanlar istisnasız turistik ürünler satıyor, sokaklardaki onlarca sokak sanatçısı turistlerin ilgisini çekmek için çabalıyor (benim favorim en sessizleri olan mim sanatçısı bir hanım oldu, her gün önünden geçerken kendisini seyretmeden duramadım), mutlaka bir yerlerden gayda sesi geliyor, tam bir kargaşa... ama keyifli bir kargaşa..



Royal Mile'da dolaşırken, ünlü St-Giles Katedralini zaten görmemeniz mümkün değil. 900 yıldır İskoçya'nın dini merkezi olan bu kiliseyi özellikle çok etkileyici olan vitraylarını görmek için ziyaret etmenizi çok tavsiye ederim. Kilise olduğu için tabii ki içeri girmek ücretsiz, ama fotoğraf çekmek isterseniz 2GBP ödemeniz gerekecek.

Sönmüş bir volkan üzerine kurulu ünlü Edinburgh Kalesi turistlerin olmazsa olmaz ziyaret merkezlerinden biri ama açıkçası biz o kaleye çıkmadık. Highlands seyahatimiz boyunca, o kadar çok kale ve şato gördük ki, şehirdeki sınırlı zamanımızı ilgimizi daha çok çeken etkinliklere ayırmayı tercih ettik. Ama siz sadece Edinburgh'u görecekseniz, o zaman burayı atlamayın derim.

Benim gibi mezarlık meraklılarındansanız, tabii ki Paris'in ünlü Pere LaChaise'i kadar görkemli olmasa da, Edinburgh'un da Greyfriars'ı var. Old Town'ın tam göbeğinde, İskoç tarihinin ünlü isimlerinin gömülü olduğu bu mezarlık 1561'de kurulmuş, yani çok tarihi bir yer. Bununla birlikte turistlerin buraya gelmelerinin temel sebebi Bobby isimli bir köpek!!! Sahibi öldükten sonra tam 13 yıl boyunca her gün gelip sahibinin mezarının başında yatan bu köpek ölünce, sahibinin yanına gömülmüş ve heykeli de mezarlığa dikilmiş. Her turistin bu heykelle bir fotoğraf çektirme telaşı var ki, görmeyin.

Tabii mezarlıklardan bahsetmişken, şehrin kasvetli ve gotik havasının da etkisiyle, turistler için birçok korku turu, vampir, zombi gösterileri olduğunu da belirtmeliyim ama bizim hiç ilgimizi çekmediği için, bunlarla ilgili verebilecek hiçbir bilgim yok.



Doğa meraklısı olduğumuz için, şehrin biraz dışında olsa da, zaman ayırıp gittiğimiz ve bayıldığımız bir mekan da Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi oldu. İçindeki sera bölümü hariç, ücretsiz gezilebilecek ve en az yarım gün zamanınızı alacak bu bahçeler özellikle de yağmursuz bir güne denk geldiyseniz sizi mest edecektir. Dünyanın değişik bölgelerine özgü bitkiler, ağaçlar, rengarenk çiçekler, birkaç adımda bir nefeslenebileceğiniz kafeler... Burası gerçekten doğa sevdalıları için bir cennet. İçindeki büyük dükkandan dilerseniz et yiyen bitkilere kadar envai çeşit çiçek, bitki, tohum da satın alabiliyorsunuz üstelik.

Yine şehrin biraz dışında yer alan Scottish National Gallery of Modern Art, Andy Warhol, Pablo Picasso gibi modern sanatın önde gelen isimlerinin eserlerini içeriyor. Müze iki ayrı binadan oluşuyor, bir tanesinde güncel sergiler, diğerinde ise modern sanatın artık klasikleşmiş isimlerinin eserleri yer alıyor. Biz zaman kısıtı nedeniyle sadece ünlü isimlerin eserlerinin bulunduğu binayı gezebildik. İngiltere'deki tüm müzeler gibi, burada da giriş ücretsiz ama bağış yapmak isterseniz memnuniyetle kabul ediyorlar. Modern sanata meraklıysanız, Edinburgh'a gelmişken burayı pas geçmeyin derim.


Ve şehrin merkezindeki Scottish National Gallery... Sanat sevdalıları için mutlaka ama mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir müze... Monet'den Titian'a, Van Gogh'dan Leonardo da Vinci'ye, Goya'dan El Greco'ya, sanat tarihinin en önemli isimlerinin tablolarının ve heykellerinin bulunduğu bu müze, benim için gerçek anlamda bir sürpriz oldu. Açıkçası Edinburgh gibi nispeten küçük bir şehirde, bu kadar zengin bir koleksiyon olabileceğini hiç düşünememiştim. En az yarım gününüzü alacak büyüklükteki bu müzeyi mümkünse yağmurlu olmayan bir günde gezmek daha akıllıca olacaktır: Edinburgh'da yağmur başladı mı, bitmiyor, öyle hafif hafif de yağmıyor, tam bastırıyor. Ve öyle günlerde, turistlerin hepsi kapalı aktiviteleri yani müzeleri tercih ediyor, o zaman da müzelerde biraz itiş kakış yaşanıyor.

Çocuklarınızla seyahatteyseniz, o zaman yine olmazsa olmaz bir tavsiyem daha var: National Museum of Scotland... Mısır mumyalarından modaya, bilimden etnoğrafyaya fazlasıyla geniş bir yelpazeye dağılmış onlarca alanda, ziyaretçilere etkileşimli deneyim yaşatan bu müzeyi tanımlamak çok zor. Biz sadece mumyalar bölümüne bakalım diye girdik, ama yarım günden fazla süreyi müzenin tüm bölümlerinde geçirdik, çocuklar gibi eğlendik, herşeyi elledik, kurcaladık, deneyimleyerek öğrendik...

St Andrews Square Gardens gibi küçük olanlardan, Princes Street Gardens gibi büyük olanlara, şehrin her yerinde önünüze bir park çıkacak zira tam 112 tane park var bu küçük şehirde. Havanın güzel olduğu zamanlarda, bu parklarda banklarda oturmak, çimlere uzanmak da çok zevkli oluyor.

Ne yenir, nerede yenir?

Bu kez bir değişiklik yaparak, nerelere asla gitmemeniz gerektiğiyle başlamak istiyorum. Gerek önlerindeki uzun kuyruklar, gerek sadece turistlere yönelik olmaları nedeniyle anlamsızca yüksek fiyatları, gerekse kısa zamanda en fazla sayıda müşteri alabilmek için hem yemek hem de hizmet kalitesini düşük tutmaları yüzünden, neredeyse Edinburgh'la ilgili her seyahat blogunda bahsi geçen Grefriars Bobby Bar, The Elephant House (J.K. Rowling'in Harry Potter'ı yazdığı kafe) ve Deacon's House Cafe'yi kesinlikle listenizden çıkarmayı öneriyorum. Gerçekten o anlamsız itiş kakışa değmez. Biz denedik bir tanesini, sinirlenerek 5 dakikada çıktık.

İskoç mutfağını denemek isteyenlere, Old Town'daki 16 yüzyıldan kalan sıra sıra restoranlardan herhangi birini tavsiye edebilirim. Biz The White Hart Inn'de yedik ilk İskoç yemeğimizi, tercihimizi Steak & Ale Pie'dan yana kullandık ve çok memnun kaldık. Tabii bu tür restoranların da ağırlıklı turistik olduğunu ve fiyatlarının da bu doğrultuda olduğunu belirtmeliyim.

Bizim gibi ünlü şef Jamie Oliver meraklısıysanız, o zaman New Town'da yer alan Jamie's Italian'ı tavsiye edebiliriz. Evet, yerel mutfak değil ama Jamie Oliver dokunuşu deneyimi için burası da denenebilir.

Royal Mile'daki Angels with Bagpipes, dışarıdaki az sayıdaki masalardan birinde yer bulabilirseniz, bu canlı sokağın nabzını tutabileceğiniz çok keyifli bir mekan. İskoç mutfağına gayet modern bir dokunuş getiren bir menüsü var, viski menüsü de çok zengin. Tabii hem mekanı hem de güçlü mutfağı nedeniyle biraz pahalı ama Edinburgh'u dingince içinize çekmek için biraz fazla para ödemeye değer.

Sabah 8:00'den itibaren kahvaltı ile hizmete başlayan The Refinery Restaurant ise gündelik bir şeyler atıştırmak için iyi bir seçim olabilir.

Biz İskoçya kırsalında bol bol İskoç mutfağı tattığımız için, Edinburgh'a dönüşümüzde, bir değişiklik olsun diye Çin lokantasında da gittik ve New Town'daki Kweilin Restoranı çok beğendik. Gittiğimiz en iyi Çin lokantalarında ilk 3'e aldık burayı. Tabii bu olumlu izlenimde, bu yemekten önceki 5 gün boyunca bol bol İskoç spesiyalitesi yani haggis (hayvan sakatatları ezmesi diye özetleyeyim) ve black pudding (kandan yapılma sosis!!) yemiş olmamızın etkisi de olabilir...

Nerede Kalınır?

Edinburgh'da oteller gerçekten çok pahalı... Biz ilk gecemizi Old Town'da, olabilecek en merkezi konumda yer alan The Grassmarket Hotel'de geçirdik. Konumu harikaydı harika olmasına ama odamızın boyutu taş çatlasa 5 metre kareydi!!! Sırt çantasıyla geziyorsanız sorun değil de, bizim gibi 2 büyük bavulunuz varsa, bu boyut epey zorlayıcı olabiliyor... Hele de ödediğiniz fiyat neredeyse 5 yıldızlı otel fiyatına eşse!!

Allahtan, Highlands gezisi sonrası, New Town'da Destiny Scotland St Andrew Square Apartments'da iki geceliğine bir daire kiralamıştık. 2 gece için ödediğimiz tutar, ilk otelimizin 1 gecesinden daha ucuzdu, odamız mutfağı, banyosu, oturma odası ile kocamandı ve yeri de yine ideal derecede merkeziydi.

Kıssadan hisse, Edinburgh'da otel yerine Airbnb ya da daire kiralama işi çok daha mantıklı olabilir.

Şehirde ulaşım nasıl?

Havalimanından şehire ulaşım için tren tercih edilebilir, ama biz taksi kullandık. Tek yön yaklaşık 28 GBP tutuyor. Şehrin içinde ise yaya gezmek en doğrusu çünkü heryer birbirine yakın. Tabii eğer şehrin daha dış bölgelerine gidecekseniz, o zaman tramvay veya otobüsten faydalanabilirsiniz.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder